In één keer juist belichten, dat scheelt!

In de diergeneeskunde in medewerking van de patiënt geen vanzelfsprekendheid.

Zeker in de veterinaire radiologie kan onderzoek van een patiënt zonder sedatie een opgave zijn. Wanneer de eerste opname niet het gewenste resultaat geeft zal een tweede poging niet gewaardeerd worden door de patiënt.

De juiste opname in één keer is lastig. Een juiste opname hangt af van het lichaamsdeel, de detector en de röntgenbuis.

Het lichaamsdeel

Voor de twee meest belangrijke diersoorten, de hond en de kat, zijn elk per diersoort 50 standaard opname richtingen. Elke richting heeft zijn specifieke anatomie en dus zijn eigen specifieke effect op de gebruikte straling tijdens de opname. Verder is een Chihuahua een hond maar een Duitse dog is het ook! Dit resulteert in een puzzel tijden het kien van de juiste instellingen voor kV en mAs.

De eigenschappen van het lichaamsdeel moeten worden vertaald naar instellingen voor kV en mAs. De diergeneeskundige parameters zijn opnamerichting en afmetingen. De opname richting is een keuze voor een specifieke anatomische opbouw. De afmetingen is eenvoudigweg het meten van centimeters.

Voor iedere dierenarts met een meetlat zijn beide parameters eenvoudig te bepalen.

De Detector

Er bestaand veel verschillende types detectoren maar één ding is zeker: ze zijn allemaal verschillend.

Zelfs detectoren van het zelfde type zijn verschillend in hun eigenschappen om straling om te zetten naar beelden. MIQvet biedt de mogelijkheid om de instellingen aan te passen naar iedere mogelijke combinatie van röntgenbuis en detector.

Bij de eerste aanmelding moet u een kalibratie uitvoeren maar met de beschikbare tutorials is dit niet moeilijk.

Bekijkt u alstublieft eerst de tutorials voordat u met de kalibratie begint. Kalibratie bestaat uit het maken van een serie opname waarbij de belichting varieert van onderbelicht tot overbelicht. In deze serie opnamen moet u de kwalitatief beste opname selecteren.

Kalibratie blijkt het beste uitgevoerd te kunnen worden op een buikopname van een patiënt van 10 tot 15 centimeter. Interpretatie van de opname ter hoogte van de nieren de beste optie.

De röntgenbuis

Dit onderdeel is het dagelijkse gedeelte van radiologie. Voor iedere opname opnieuw moet u de juiste instellingen bepalen.

Tabellen maken op basis van trial and error is een optie. MIQvet gebruiken is beter.

Binnen MIQvet zijn alle anatomische parameters opgeslagen  en de applicatie is te kalibreren naar uw eigen opstelling. Wat nodig is, is een meetlat.

De default instelling van MIQvet is bij 10mAs. Gebleken is dat dit de beste balans biedt tussen details in een opname en slijtage van de röntgenbuis. Voor opnames van het abdomen wordt dit verhoogd naar 15mAs om het kilovoltage maximaal te kunnen reduceren. Reduceren van kilovoltage is gelijk aan het vergroten van contrast.

Lees meer over MIQvet

Get MIQVET now for just € 299 a year